Kokeile linopainantaa kankaalle

Linopainanta on grafiikan laji, joka sopii niin aloittelijalle kuin kokeneellekin konkarille. Toisin kuin voisi luulla, se ei suinkaan vaadi kalliita alkuinvestointeja tai syvällistä tietotaitoa, vaan jo pienillä panostuksilla pääsee tutustumaan linopainon mahdollisuuksiin!

Vaikka perinteisesti linopainantaa on totuttu tekemään erilaisille papereille, voidaan tekniikkaa käyttää myös kankaanpainannassa. Paina oma uniikki design vaikkapa kangaskassiin tai sisustustyynyyn. Voit myös tuunata esimerkiksi lampunvarjostimen, t-paidan tai laukun tyylisi mukaiseksi. Painaminen käy helposti ja nopeasti vesiliukoisilla Essdee Fabric Block Printing Ink -kankaanpainantaväreillä, joilla saat aikaan vahvoja ja eloisia kuvia sekä printtejä.

Tarvittavat työvälineet

Katso myös Essdeen varta vasten tätä tarkoitusta varten suunnittelema Fabric Lino Printing Kit -kankaanpainannan aloituspakkaus, joka sisältää kaiken tässä ohjeessakin tarvitsemasi; mustan kankaanpainantavärin, edellä mainitun telan ja linovärialustan, 3 Mastercut-linolevyä, linokaivertimen 2 terällä, valmiita painokuvamalleja, ohjevihkosen sekä kankaan alle asetettavan solukumilevyn, jonka avulla saat kaivertamasi työn pienetkin yksityiskohdat siirtymään kankaalle tarkemmin.  

1. Valmistelut

Värit ovat vesipohjaisia, joten niiden puhdistaminen käsistä ja linotarvikkeista käy helposti vedellä ja saippualla. Värien sisältämä muste voi kuitenkin tahrata etenkin vaatteita ja muita tekstiilejä, joten suojaa pinnat ennen työskentelyn aloittamista ja käytä essua.

2. Piirtäminen

Halutessasi voit hahmotella suunnittelemasi kuvan linolevylle esimerkiksi lyijykynän avulla ennen kaivertamista. Tähän käyvät erinomaisesti esimerkiksi Fine Art Graphite lyijykynät.

Jos haluat käyttää mallina valmista kuvaa tai tulostetta, tarvitset avuksesi myös leivinpaperia. Jäljennä kuvan ääriviivat pehmeällä lyijykynällä leivinpaperille ja käännä se painolevyn pintaa vasten. Siirrä kuva painolevyyn hiertämällä sitä taittoluulla tai muulla kovalla, mutta ei terävällä apuvälineellä (kuten alla). Huomaa, että tässä vaiheessa kuva siirtyy peilikuvana, mutta painaessa se kääntyy jälleen oikein päin.

Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää kalkkeeripaperia paperille tekemäsi luonnoksen siirtämiseen helposti painolevylle.

3. Kaivertaminen

Luodaksesi oman, uniikin printtisi, kaiverra ensin suunnittelemasi printti Mastercut-linolevylle linokaivertimella. Painolevystä tulee kaivertaa pois ne alueet, joita et halua painettavan kankaalle. Näin ollen koholle jäävä painolevy tulee muodostamaan lopullisen printin, ja pois kaiverretuilla alueilla pohjakangas jää näkyviin. Kaiverra siis vain ne alueet, joita et halua mukaan painokuvaan. Huomioithan, että painettaessa design tulee olemaan peilikuvana!

Huomaathan, että kaivertimet ovat teräviä – muista aina kaivertaa poispäin itsestäsi. Voit myös käyttää käsisuojaa levyä pitelevän kätesi suojaamiseen, tai vaihtoehtoisesti linokaiverrusalustaa, joka pitää painolevyn paikoillaan.

Vinkki! Jos käytät Fabric Lino Printing Kit -aloituspakkauksen kaivertimia, käytä V-teräistä kaiverrinta no. 1 kuvan ääriviivojen ja yksityiskohtien kaivertamiseen. Kaiverrin no. 4 on U-teräinen ja käy siten parhaiten kuvan taustan kaivertamiseen tai sen ääriviivojen ulkopuolella olevan levyn poistamiseen.

Halutessasi voit myös leikata kuvan sen ääriviivoja pitkin irti levystä linokaivertimella tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi paksuilla Amplify-saksilla, mattopuukolla tai kirurgin veitsellä (muista käyttää leikkuualustaa). 

4. Kankaan valmistelu

Parhaan tuloksen saamiseksi on suositeltavaa käyttää sileää, 100 % puuvillaa, sillä karkeammat kankaat sekä erilaiset keinokuidut saattavat tuottaa vaihtelevia tuloksia. Uudet kuvioitavat tekstiilit tulee pestä ennen niiden työstämistä, jotta kankaan suoja-aineet eivät estä värien tarttumista. Suosittelemme myös silittämään kankaan ennen painamista, jotta lopputuloksesta tulisi selkeä ja tasainen.

Kankaan alla kannattaa käyttää alustana tasaista materiaalia, joka antaa vähän myöten, esimerkiksi Softista, huopa-arkkia, aaltopahvia, sanomalehteä tai Fabric Lino Printing Kit -aloituspakkauksenkin sisältämää solukumilevyä. Näin väri tarttuu kankaalle tasaisesti koko kuvion alueelta ja pienet yksityiskohdat erottuvat paremmin. Tähän käy myös kaksin kerroin taitettu pyyheliina, silityslauta tai vanha fleece-kangas. Huomaathan kuitenkin, että väri saattaa imeytyä niihin kankaan läpi, joten suojaa ne tarvittaessa.

Jos työstät t-paitaa tai kangaskassia yms., sijoita alusta tai muu suoja etu- ja takakankaan väliin, jotta väri ei imeydy molempiin kankaisiin.

5. Painovärin telaus

Laita pieni määrä painoväriä lähelle linovärialustan reunaa ja ryhdy levittämään väriä tasaiseksi kerrokseksi Fabric Printing Roller -linotelaan rullaamalla telaa linovärialustaa vasten kevyesti painaen. Väriä kannattaa telata useaan eri suuntaan, jotta se levittyisi tasaisesti koko rullan pinta-alalle. Jatka, kunnes kuulet natisevaa ääntä – se tarkoittaa, että väriä on telassa sopivasti.

Jatka telaamalla väri kaivertamallesi levylle siten, että kaikki kaivertamattomat alueet peittyvät tasaisesti väriin. Tässäkin vaiheessa väriä kannattaa telata monesta eri suunnasta, jotta se levittyisi tasaisesti kaikkialle painettavalla alueella.

6. Kankaanpainanta

Kun olet valmis, paina testiprintti paperille, sanomalehdelle tai vaikkapa palalle vanhaa kangasta. Paina levyä käsin tai hierrintä apuna käyttäen. Varo kuitenkin liikuttamasta levyä, jotta välttäisit epäselvän painojäljen. Jatka tarvittaessa testaamista ja linolevyn kaivertamista, kunnes olet tyytyväinen testiprintin tulokseen. Toista sitten sama prosessi valitsemallesi kankaalle.

Aseta levy kangasta vasten ja paina sitä joko hiertimen avulla tai käsin huolellisesti kangasta vasten, jotta saat kaiken värin kiinnittymään tasaisesti paikoilleen. Jos haluat painaa useampia kuvioita samalla värillä, voit telata levylle suoraan uuden värikerroksen.

Jos haluat vaihtaa väriä tai lopetat työskentelyn, pese levy lämpimän veden alla. Huomaathan, että painolevyn tulee olla täysin kuiva ennen uuden värin telaamista. Painolevyn voit kuivata helposti esimerkiksi painamalla sitä talouspaperiin, kunnes levystä ei enää irtoa vettä tai väriä.

7. Värien kiinnitys

Värit vaativat lämpökäsittelyä muuttuakseen veden- ja pesunkestäviksi. Anna värien kuivua ensin hyvin. Kuivuminen voi tapahtua nopeasti tai kestää jopa useita tunteja. Kuivumisaikaan vaikuttavat värikerroksen paksuus sekä ilmankosteus.

Kiinnitä värit silittämällä kankaan nurjalta puolelta noin 4 minuutin ajan sen jälkeen. Älä käytä höyryä. Jos työstät t-paitaa tai kangaskassia yms. muista ujuttaa leivinpaperi tai jokin muu suoja etu- ja takakankaan väliin, jotta väri ei kiinnity molempiin kankaisiin. Tarvittaessa suojaa myös rautasi.

Käsittelyn jälkeen kuva kestää korkeintaan 40°C pesua. Muista kääntää kangas pestessä nurin päin.

Ideoita sisustukseen

Kankaanpainannalla voit loihtia kotiisi persoonallisia yksityiskohtia. Anna vaikkapa vanhalle lampunvarjostimelle uusi elämä tai tuunaa tasavärisistä verhoista, päiväpeitosta, pöytäliinasta tai sohvatyynyistä mielenkiintoisemmat!

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita

  • Jos sinulla on vaikeuksia hahmottaa, miltä printti tulee näyttämään kankaalla, voit värittää painolevyn pinnan vedenkestävällä tussilla (esim. Sharpie Fine -merkkauskynä) ja antaa kuivua. Kun jatkat kaivertamista, pois kaiverretut osat näkyvät valkoisina ja väritettyinä pysyvät osat kuvaavat tulevaa painojälkeä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää samaan myös mustetyynyä, jonka avulla voit myös helposti testata, miltä painettava kuva sillä hetkellä näyttää.
  • Ota avuksesi Hobby Glue -liima, jonka avulla luot painamista helpottavan tarrapinnan alustaan. Sen päälle kangas on helppo kiinnittää työskentelyn ajaksi, jotta se pysyisi hyvin paikoillaan. Liima ei jätä jälkiä kankaaseen.
  • Halutessasi voit hahmotella haihtuvalla merkkauskynällä kankaalle alueet, joille haluat painaa.
  • Voit myös tehdä liukuvärjättyjä printtejä eli niin kutsuttuja sateenkaarivedoksia; pursota tällöin linoalustan yläreunaan kahta eri väriä. Telaa ja notkista värit yhteen suuntaan rullaten niin, että värit sekoittuvat keskeltä toisiinsa. Huomaathan, että myös painolaatta tulee telata yhdensuuntaisin vedoin, jotta liukuvärjäys säilyy.
  • Jos haluat tehdä monivärisiä kuvia, jokainen väri vaatii oman painolevyn. Vedosta ensin tausta ja isommat alueet, ja vasta lopuksi päälle tulevat kerrokset, kuten ääriviivat ja yksityiskohdat.
  • Harrastelija voi korvata hiertimen esimerkiksi jääkiekolla tai muulla vastaavalla, tasaisella ja reunoista hieman pyöristetyllä kappaleella, jonka pohjaan liimataan huopapala.

Fabric Lino Printing Kit kankaanpainannan aloituspakkauksesta löydät kaiken tarvittavan päästäksesi alkuun!

Kaikki valikoimaamme kuuluvat linopainantaan liittyvät tarvikkeet löydät täältä.