Gelli-kuvioidut kartonkikuuset

Gelli-painanta on helppo ja hauska grafiikan laji, jossa et tarvitse suuria määriä tarvikkeita tai osaamista. Yllätyksellisten ja uniikkien monotypioiden painamiseen tarvitset vain gelli-painolevyn tai -levyjä, telan, haluamasi vesiliukoiset värit (suosittelemme akryylivärejä), paperia, pahvia tai kangasta sekä tarvikkeita, joiden suhteen voit käyttää rohkeasti mielikuvitusta!

Voit hyödyntää gelli-painantaa erilaisissa askartelu- ja skräppäysprojekteissa, sekatekniikkatöissä tai vaikkapa uniikkien printtien kuvioinnissa kankaalle tekstiiliväreillä. Mikäli Gelli-painolevyllä työskentely ei ole sinulle entuudestaan tuttua, löydät kuvitetun vaihe vaiheelta -työohjeen blogipostauksestamme ”Gelli-painanta – kiehtovien värien ja kuvioiden huumaa”.

Tässä ohjeessa askartelemme ison kartonkikuusen, joka käy niin joulun kuin vaikkapa itsenäisyyspäivän pöytäkoristeeksi. Eri kokoisia kuusia yhdistelemällä saat aikaan kauniita kokonaisuuksia. Pienemmät kuuset sopivat vaikkapa kuusen koristeiksi tai juhlapöydän kattaukseen esimerkiksi paikkakorteiksi. Kuusten askarteluun tarvitset vain muutaman työvälineen.

Työvälineet

Ison, pöytäkoristeeksi sopivan kartonkikuusen tekemiseen tarvitset:

Yllä olevassa kuvassa näkyvät kuuset on tehty 20x20cm, 15x15cm ja 10x10cm kartonkeja käyttäen. Sovella ohjetta käyttötarkoituksen mukaan.

Työvaiheet

1) Leikkaa kartongista kolme 20x20cm kokoista palaa (voit myös käyttää valmiita korttikartonkeja) ja gelli-painetusta paperista kaksi 19x19cm palaa.

2) Leikkaa gelli-paperit kolmioiksi kulmasta kulmaan. Näistä kolmioista tarvitset kolme.

3) Taita kartongit kolmioksi neliön nurkasta nurkkaan. Parhaiten tämä onnistuu käyttäen apuna taittoluuta ja viivainta – aseta viivain kartongin nurkasta nurkkaan ja nuuttaa taitos taittoluulla kevyesti painaen.

Taita kartonki ja vahvista taitos taittoluun avulla.

4) Liimaa gelli-kolmiot kiinni kartonkeihin, yksi jokaiseen. Lopputuloksena sinulla on kolme taitettua kartonkia, joista kaikissa on gellikolmio toisella sivulla.

Jätä gellikolmioiden ympärille joka sivulle suurin piirtein saman verran tyhjää tilaa. Tällöin pohjakartonki toimii kehyksenä ja korostaa gelliprinttiä.

5) Kokoa kuusi liimaamalla kartongin gellipainettu puolisko aina tyhjän kolmion päälle. Kartongit tulee kiinnittää niin, että gellipainetun kolmion lyhyet sivut osoittavat kaikissa samaan suuntaan.

Vinkki! Helpoiten varmistat kartonkien olevan oikein päin ja oikeassa järjestyksessä asettamalla ne pöydälle kuvan osoittamalla tavalla.

7) Viimeistä sivua liimatessasi muodosta syntyy kolmiulotteinen kuusi. Pöytäkoristeeksi tarkoitettu kuusi on nyt valmis!

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita

  • Gelli-painannassa vain mielukuvitus on rajana. Hyödynnä paperien kuvioinnissa esimerkiksi kuviointikampoja, sapluunoita, kuplamuovia, sulkia, lehtiä, käpyjä, töpötyssiveltimiä, villalankaa tai miksei vaikka legopalikoita, pillejä, wc-rullia ja limsapullon korkkeja! Erilaisia ideoita kuviointiin löydät blogipostauksestamme 15 ideaa Gelli-kuviointiin.
  • Liimattavien gelliprinttien sijaan voit myös gellikuvioida itse kartongit ennen niiden kokoamista.
  • Voit koristella kartongit myös maalaten tai piirtäen. Helpointa on, kun teet sen ennen kuusten kokoamista.
  • Jos haluat ripustaa kuusen, kiinnitä sen latvaan vielä ripustuslenkki. Helpoiten tämä käy solmimalla ripustuslenkki ja asettamalla se kuusen latvaan ennen kartonkien yhteen liimaamista työvaiheessa 7 niin, että solmu jää siististi piiloon kuusen sisään. Käytä ripustamiseen esimerkiksi juuttinarua tai satiininauhaa.
  • Vaihtelua ”metsääsi” saat tekemällä mukaan myös origamikuusia, ohjeen löydät täältä. Vaihtoehtoisesti voit myös yhdistää vaikkapa yksittäisiä kusudama-kukkasia osaksi kattausta.

Askartelun ja gelli-painannan iloa!