Askarruttavaa – siveltimet

Askarruttavaa-palstaa on julkaistu sanomalehdessämme vuodesta 2010 lähtien. Palstalla on käsitelty kuvataiteeseen liittyviä, usein kysyttyjä kysymyksiä. Blogimme myötä voimme käsitellä askarruttavia asioita yhä useammin ja pureutua yhteen aihealueeseen kerrallaan. Voit lähettää oman kysymyksesi meille osoitteeseen info@mannertaidetarvikkeet.fi.

Luonnonkuitu- vai keinokuitusivellin?
Sekä luonnon- että keinokuitusiveltimistä löytyy kaikkiin maalaustekniikoihin sopivia siveltimiä. Erilaisilla siveltimillä on omat vahvuutensa, ja itselle sopivin vaihtoehto löytyykin parhaiten kokeilemalla. Voit aloittaa miettimällä, miten pehmeän tai jäykän siveltimen tarvitset. Pehmeimpiä ovat oravan- ja näädänkarvasiveltimet, ja jäykimpiä sianharjassiveltimet. Keinokuitusiveltimet sijoittuvat näiden välimaastoon. Muista lisäksi, että vetisissä tekniikoissa luonnonkuitusiveltimien etu on niiden huokoisuus. Huokoiset kuidut sitovat paremmin vettä kuin sileät keinokuidut. Sileä keinokuitu säilyttää puolestaan paremmin muotonsa ja kestää rasitusta ja liuottimia.

Pehmeä vai jäykkä sivellin?
Pehmeät siveltimet sopivat yleisesti ottaen tekniikoihin, joissa väriaine on kevyttä, esimerkiksi vesi- ja peitevärimaalaukseen. Jäykkiä siveltimiä tarvitaan puolestaan raskaan akryyli- ja öljyvärin puskemiseen kankaalle. Huomaa, että öljyvärimaalausten yksityiskohtien tekoon käytetään kuitenkin usein pehmeitä näädänkarvasiveltimiä.

Pitkä vai lyhyt harjas?
Pitkä harjas on taipuisampi, ja siten luontevampi valinta silloin, kun maalataan eläväisiä yksityiskohtia. Lyhyt harjas on napakka, ja sillä taittuvat tarkkuutta ja tietynlaista jyrkkyyttä vaativat työt. Pitkä harjas sitoo enemmän väriä kuin lyhyt.

Litteä vai pyöreä sivellin?
Litteät siveltimet sopivat tasaisten pintojen maalaamiseen. Niillä on helppo liikutella suuriakin värimassoja. Jotta siveltimenjäljestä ei kuitenkaan tulisi yksitoikkoista, kannattaa litteiden siveltimien kaveriksi hankkia pyöreitä siveltimiä. Niillä maalattu pinta on elävämpi. Monipuoliset filbert-siveltimet ovat jotakin näiden kahden väliltä. Filbertit ovat litteitä siveltimiä, joiden kärki on leikattu pyöreäksi. Ne sopivat mainiosti erilaisten luonnonmuotojen kuten lehtien maalaamiseen. Niillä saat myös sulautettua värejä kauniisti toisiinsa. Viuhkasiveltimet ovat puolestaan oivallisia häivytyksiin ja erilaisiin efekteihin.

Pitkä- vai lyhytvartinen sivellin?
Lyhytvartista sivellintä käytetään tavallisesti pöydän ääressä työskennellessä, eli silloin, kun maalattava kohde on lähellä. Pitkävartinen sivellin sopii puolestaan maalaustelineellä työskentelyyn, eli tilanteeseen, jossa kohde on etäällä. Osa maalareista käyttää kuitenkin mieluummin pitkävartista sivellintä myös pöydän ääressä työskennellessään – pitkä sivellin on lyhyttä painavampi, ja tuntuma maalaamiseen on erilainen. Ote siveltimestä on tällöin lähempänä holkkia kuin telineellä maalattaessa.

Isot vai pienet koot?
Siveltimen koon valintaan vaikuttaa se, millaisia värejä käytetään ja millaiselle pohjalle maalataan. Lisäksi on otettava huomioon oma työskentelytapa – yksityiskohtaisten töiden tekoon tarvitaan pieniä siveltimiä ja suurien linjojen maalaamiseen isoja siveltimiä. Siveltimistä koko 16 on suunnilleen keskikokoa, ja tätä kokoa myös ostetaan eniten.

Mihin mutlarisiveltimiä käytetään?
Käytä mutlareita gessoamiseen sekä suurien pintojen ja näyttävien töiden maalaamiseen. Mutlareissakin on mistä valita: on perinteisiä mutlareita, erittäin pehmeitä Fit Synthetics -mutlareita ja napakoita Impasto-mutlareita. Tutustu myös varrettomaan Paddleen – se soveltuu kapean harjasosansa ansiosta jopa kalligrafiaan.

Entä muita erikoissiveltimiä?
Muita siveltimiä ovat mm. töpötys-, silikoni-, vaahtomuovi- ja säiliösiveltimet. Myös teloja käytetään nykyään siveltimien tapaan, kun tehdään suuria, ilmaisuvoimaisia töitä. Silikonisiveltimet asettuvat maalausveitsien ja siveltimien välimaastoon, ja voit käyttää niitä kumpaan tapaan vain. Jos haluat maalata ohuita laaveerauksia tai tasaisia pintoja, kokeile vaahtomuovisiveltimiä. Töpötyssiveltimet sopivat sapluunatyöskentelyyn, ja säiliösivellin kulkee näppärästi mukana kaupungilla, luonnossa tai matkalla.

Miten siveltimet tulisi puhdistaa?
Sekä vesiliukoiset värit että märkä akryyliväri pestään pois vedellä. Kuivunut akryyliväri ei liukene veteen – pyyhi siksi sivellin heti maalaamisen jälkeen nukkaamattomaan paperiin tai kankaaseen, ja laita se vesiastiaan odottamaan pesua. Toimi näin myös öljyvärisiveltimien kanssa. Huomaa, että veden tulee yltää vain metalliseen holkkiin asti. Älä säilytä siveltimiä vedessä pidempään kuin on tarve.

Puhdista siveltimet hoitavalla, kasviöljypohjaisella sivellinsaippualla ja kädenlämpöisellä vedellä. Vaahdota sivellin piirtämällä sen harjaksilla kevyesti kahdeksikkoa kämmentä tai vaikka posliinilautasta vasten. Jatka puhdistamista kunnes saippuavaahto on valkoista. Kiinnitä erityistä huomiota siveltimen tyveen – sinne kertyvä maali pilaa siveltimen nopeasti. Älä käytä siveltimien puhdistamiseen voimakkaita, kuivattavia saippuoita tai pesuaineita. Erityisesti luonnonkuitusiveltimet haurastuvat, jos niiden kuidut kuivuvat liikaa.

Huuhtele saippuavaahto varovasti pois, älä hankaa. Kuivaa sivellin kankaaseen ja palauta siveltimen pää alkuperäiseen muotoonsa sormilla muotoillen. Ripusta sivellin kuivumaan harjasosa alaspäin tai vaakaan niin, että harjasosa ei makaa pöytää vasten. Anna siveltimen kuivua kokonaan ennen seuraavaa käyttökertaa. Älä kuivata sivellintä lämpöpatterin läheisyydessä, ettei siveltimen harjasosa irtoa varresta liian nopean kuivumisen seurauksena.

Vinkki! Siveltimet, joihin on kuivunut akryyliväriä, voit vielä pelastaa Acrylic Remover puhdistusaineella.

Miten siveltimiä tulisi säilyttää?
Säilytä kuivat ja puhtaat siveltimet pystyssä tilavassa astiassa tai lasissa. Astian pohjalle voit laittaa pieniä kiviä, ettei se pääse kaatumaan siveltimien painosta. Tarkista, että siveltimet ovat astiassa ilmavasti ja toisistaan erillään, ja suojele niitä pölyltä sekä lämpötilan ja kosteuden vaihteluilta. Luokkatiloissa siveltimet kannattaa lisäksi jaotella tekniikan mukaan, ja varata kullekin ryhmälle oma säilytyspaikkansa.


Laadukkaat siveltimet ovat arvokkaita ja hyvin hoidettuina pitkäikäisiä työvälineitä. Loppuunkuluneillekin siveltimille löytyy vielä käyttöä: voit käyttää siveltimien varsia liimatikkuina tai sekoittamiseen ja muotoilla isot multarisiveltimet Powertex -kovettimen avulla omiksi taideteoksikseen.

Jos sivellinvarastosi kaipaa uudistamista, löydät kaikki siveltimemme täältä.

askarruttavaa_manner_banneri



Save
Save
Save
Save
Save
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna