Opi uusia tapoja tuunata tekstiilejä

Kankaita on kuvioitu perinteisesti tekstiilivärein ja tussein. Keinoja on kuitenkin myös muita. Yhdistä kaksi suosikkia – Express Transfer -kuvansiirtoaine ja Inktense-mustevärikynät – ja luo aivan uudenlainen tapa tuunata tekstiilejä.

Tarvittavat työvälineet:
Express Transfer -kuvansiirtoaine
– lasertulostimella kopioitu värityskirjan sivu
taittoluu, iso jäätelötikku tms. puulasta
– pumpulipuikkoja
maalarinteippiä
Derwent Inktense-mustevärikynät
säiliösivellin tai sivellin ja vesikuppi
kangaskassi (esimerkiksi pitkäkahvainen kangaskassi) tai muu tekstiili
– käsiteltävän kankaan taakse / sisälle pala kartonkia tai suojamuovi

Työvaiheet

1) Tulosta kuva tai teksti lasertulostimella kopiopaperille. Tarkista kuvan suunta – jos tulostat kuvan peilikuvana, se siirtyy pohjaan oikein päin. Voit kääntää kuvan esikatseluohjelmassa tai mobiilisovelluksessa, tai tuoda sen Wordiin ja kääntää kuvan siellä. Huomaa, että tarvitset yhden tulosteen kutakin työtä varten; et voi käyttää samaa tulostetta kahta kertaa.

2) Laita kangaskassin sisään pala kartonkia. Kiinnitä tuloste nurinpäin alustaan maalarinteipin avulla. Kasta pumpulipuikko kuvansiirtoaineeseen. Pyyhi liika kosteus pullon suulle tai paperiin.

3) Käsittele kuva kauttaaltaan kuvansiirtoaineeseen kastetulla pumpulipuikolla. Jos kuva on iso, voit työstää yhden osa-alueen kerrallaan.

4) Hierrä taittoluulla tai puulastalla kuva kiinni alustaan. Mitä vähemmän paperi pääsee liikkumaan, sitä tarkemmin kuva siirtyy.

5) Kun kuva on kiinnitetty, irrota teippi varovasti ensin yhdeltä sivulta ja tarkista, että olet muistanut käsitellä kuvan joka nurkan ja yksityiskohdan. Jos työssä näkyy aukkoja, hiertämistä on helppo vielä jatkaa. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, älä irrota paperia, vaan ota silitysrauta esiin.

6) Silitä paperin päältä keskilämpöisellä silitysraudalla 15–20 sekunnin ajan. Välisilityksen tarkoituksena on kuivattaa tuloste, jonka jälkeen kuva käsitellään vielä toiseen kertaan. Kostuta ja hierrä kuva uudelleen. Näin saadaan peittävämpi ja pysyvämpi lopputulos.

7) Irrota tuloste, laita kuvan päälle puhdas kopiopaperi ja silitä vielä kertaalleen n. 30 sekunnin ajan. Nyt kuvansiirto on valmis.

8) Lähde värittämään siirrettyä kuvaa haluamallasi tavalla käyttämällä Derwent Inktense-mustevärikyniä. Kiinnitä väri kankaaseen kastelemalla se siveltimellä tai suihkepullolla (esimerkiksi kätevällä Funpump-spraypullolla). Säiliösivellin on kätevä työväline mustevärikynien kanssa työskenneltäessä, sillä se kastelee työstettävää pintaa tasaisesti. Vaihtoehtoisesti voit kastella koko kangaskassin ja väritellä vapaasti. Käy kuitenkin väritettyjä kohtia läpi myös siveltimellä kastellen, jotta väri varmasti kiinnittyy. Huomaa, miten mustevärit kirkastuvat ja niiden hehku tulee esiin.

Inktense-värit ovat kerran kastuttuaan ja sitten kuivuttuaan vedenkestäviä. Voit hyödyntää tietoa värittäessäsi kuvaa. Ainoa muistettava sääntö on se, että vain veteen liuenneet ja sitten kuivuneet pigmentit tarttuvat kankaaseen pysyvästi. Kiinnittymisen jälkeen värit voidaan turvallisesti pestä 30 asteessa.

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita:
– Voit hyödyntää edellä mainittuja tekniikoita yhdessä tai erikseen. Siirretty kuva tai teksti voi olla myös osa isompaa kokonaisuutta tai valmista sisustusesinettä, tai voit tuunata Inktense-mustevärikynien avulla jo valmiiksi kuviollisia kankaita.
– Pesunkestoa voidaan parantaa käsittelemällä pinta Fabric Mediumilla, mikä pidentää etenkin Inktense värien pesunkestoa huomattavasti ja estää värejä haalistumasta myös toistuvissa pesuissa. Suosittelemme käyttöä etenkin usein pestäviin vaatteisiin ja muihin käyttötekstiileihin.
– Työstettävän kankaan tulee olla vaalean sävyinen ja luonnonkuitua, kuten puuvillaa, silkkiä, pellavaa tai sekoitekangasta, jossa synteettistä kuitua on alle 20%.
– Muista kääntää kuva aina ennen tulostamista; kuva siirtyy peilikuvana.
– Jos siirrettävä kuva on suuri tai jos kyseessä on pitkä teksti, etene osa kerrallaan. Aloita yhdestä nurkasta; kostuta ja hierrä, ja jatka kostuttamalla ja hiertämällä, kunnes olet käsitellyt koko kuvan.
– Älä kastele kuvaa. Jos kuva leviää, siirtyy epätarkasti tai muuttuu utuiseksi, syy voi olla se, että käytät liikaa kuvansiirtoainetta. Riittää, että paperin pinta kostuu ja muuttuu läpikuultavaksi.
Kuvansiirtoaineen avulla voit siirtää kuvia myös paperiin, puuhun ja muille hieman huokoisille pinnoille.
– Inktenseillä voit tehdä paitsi yksityiskohtaisia, myös akvarellimaisia, maalauksellisia töitä – ks. kuva tyynyliinasta alla.
– Jos haluat värittää isoja alueita, muista myös Inktense Blocks -musteväriliidut, joista löytyvät samat värisävyt kuin mustevärikynistäkin. Kokeile myös paksuja Inktense XL Blocks -musteväriliituja!

Tutustu myös blogipostaukseemme ”Monipuoliset Inktense-kynät ja liidut”, jossa perehdytään Inktense-värikynien ja -liitujen monipuoliseen käyttöön. Lisää diy-inspiraatiota kankaanpainannan maailmasta löydät esimerkiksi postauksista ”Tuunaa tekstiilit itse tehdyllä spray-musteella!” ja ”Fabric & Leather Paint -värit”.
Save