Vertailussa 3D-rakentelun materiaalit

Jos suunnitelmissa on tilataideteos tai pienoismalli, valitse rakentamiseen sopivat kartongit, pahvit ja levyt käyttötarkoituksen mukaan. Pitääkö levyn taipua kaareviin muotoihin? Viimeistelläänkö työ piirtämällä ja maalaamalla? Jos ripustat työn kattoon, keveys on valttia.

Maitokartonki

Maitokartonki sopii monenlaiseen rakenteluun ja arkkitehtonisten töiden tekoon. Maitokartongista saat tehtyä myös kaarevia muotoja kuten lieriöitä ja kartioita. Kartonki taipuu ja taittuu kauniisti murtumatta. Siisteimmän taitoksen saat nuuttaamalla.

Leikkaa kartonkia paperileikkurilla, järeillä saksilla (esim. Amplify) tai katkoteräveitsellä (esim. Fiskarsin katkoteräveitsi). Työstä yksityiskohtaisia muotoja askarteluveitsellä.

Kiinnitä osat toisiinsa paperi- tai puuliimalla (esimerkiksi Eri Keeper), liimapaperilla, maalarinteipillä tai kirkkaalla pakkausteipillä. Maitokartonkiin on myös helppo liimata muita materiaaleja, kuten mikropalloja.

Maitokartonkia voidaan maalata guasseilla, valmisväreillä, akryyliväreillä ja spray-maaleilla (esimerkiksi Amsterdamin Spray-maalit), ja siihen voidaan piirtää hiilellä ja tusseilla. Maalaa tai pohjusta kartongin molemmat puolet, jotta kartonki ei kuivuessaan väänny.

Käytä myös: maalauspohjana

♥ kaarevat muodot, voi maalata

Kevytlevyt

Tartu Airplac Premier tai Kapa Line -kevytlevyihin silloin, kun haluat tehdä kevyitä ja suuria töitä. Käytä levyjä esimerkiksi tilataideteosten ja arkkitehtonisten töiden tekoon, presentaatioihin ja somistamiseen. Keveytensä vuoksi kevytlevyt sopivat mainiosti ripustuksiin.

Leikkaa levyä katkoteräveitsellä, ja käytä kiinnittämiseen joko kuumaliimapistoolia, liimapaperia tai voimateippiä. Levy ei taivu, joten taitokset on tehtävä leikkaamalla levyn pinta auki.
Voit piirtää levyyn tusseilla ja maalata sitä akryyliväreillä. Huomaa kuitenkin, että levy ei kestä voimakasta kastumista.

Käytä myös: taidenäyttelyissä töiden esillepanoon

♥ kevyet ja isokokoiset työt

Graphic kevytlevy

Kuten Kapa Line, myös Graphic-kevytlevy sopii kevyiden ja suurien töiden tekoon; tilataideteoksiin, arkkitehtonisiin töihin ja pienoismalleihin. Ohuemmasta Graphicista saat leikattua myös varsin yksityiskohtaisia muotoja – kokeile esimerkiksi mobilen tekoa. Graphic-kevytlevyt sopivat keveytensä vuoksi muihinkin ripustuksiin.

Leikkaa levyä askartelu- tai katkoteräveitsellä. Käytä kiinnittämiseen Pritt-liimapuikkoa, kuumaliimapistoolia, liimapaperia tai maalarinteippiä.

Levy ei taivu, joten taitokset on tehtävä leikkaamalla levyn pinta auki. Voit piirtää levyyn hiilillä, liiduilla ja tusseilla ja maalata sitä akryyliväreillä. Huomaa kuitenkin, että levy ei kestä voimakasta kastumista.

Käytä myös: töiden taustalevynä ja taidenäyttelyissä töiden esillepanoon

pienoismallit ja mobilet

Harmaa konepahvi

Kierrätyskuidusta valmistettu konepahvi sopii isoihin ja järeisiin töihin. Leikkaa pahvia katkoteräveitsellä. Käytä kiinnittämiseen kirjansidontaliimaa, maalarinteippiä tai kirkasta pakkausteippiä. Konepahviin on myös helppo liimata muita materiaaleja, kuten mikropalloja.

Harmaata konepahvia et saa taitettua siististi; työt on siis koottava palasista. Voit maalata pahvia valmis- ja akryyliväreillä tai spray-maaleilla, kunhan muistat pohjustaa pahvin ensin gessolla.

Käytä myös: maalauspohjana, kirjansidonnassa, taustapahvina

isot ja järeät työt

Lopuksi työvälinevinkki 3-ulotteisiin projekteihin, kuten näyttelyiden pystytykseen, pienosmallien tekoon, mallinnuksiin ja erilaisiin askarteluprojekteihin. Näppärällä FoamWerks kulmaliitosleikkurilla teet tarkat kulmaliitokset 5 mm paksuihin kevytlevyihin, ja saat asetettua ne siististi 90 asteen kulmaan: