Tutustu linopainantaan

Moni ajattelee, että grafiikan tekeminen vaatii paljon tietoa, taitoa ja tarvikkeita. Todellisuudessa esimerkiksi kohopainografiikkaa voidaan tehdä myös ilman prässiä, hiertämällä. Painopaperina voidaan käyttää mitä moninaisempia paperilaatuja kokeilunhalusta ja kekseliäisyydestä riippuen. Esimerkkeinä mainittakoon piirustus-, silkki-, mulperi-, marmoroidut paperit, japaninpaperi sekä vaikkapa vanhojen kirjojen sivut.

Painettavan laatan työstämistä voidaan helpottaa käyttämällä pehmeitä materiaaleja kuten Softcut-levyä. Tällöin laatan kaivertaminen ei vaadi voimaa, ja myös luonnostelu on helppo tehdä suoraan vaalean levyn pintaan lyijykynää käyttäen. Käyttöturvallisuutta voidaan lisätä myös käyttämällä kiinteällä terällä varustettuja kaivertimia, joissa terää ei tarvitse vaihtaa.

Tarvittavat työvälineet:

Lino Cutting & Printing Kit aloituspakkaus
(tai vaihtoehtoisesti: linovärialusta, Softcut– tai muuta painolevyä, linotela, linokaiverrin, hierrin, käsisuoja tai kaiverrusalusta)
– paperiksi esim. värillistä taidekartonkia tai uusiokartonkia
linovärit
– lyijykynä (esimerkiksi Cretacolorin Fine Art Graphite -lyijykynät)
sakset tai askarteluveitsi

Työvaiheet

1) Aloita työskentely leikkaamalla Softcut-levystä haluamasi kokoinen ja muotoinen kappale.

2) Suunnittele haluamasi kuvio ja piirrä se levyyn lyijykynällä. Huomaathan, että kuvio tulee piirtää peilikuvana.

Jos haluat käyttää mallina valmista kuvaa tai tulostetta, tarvitset avuksesi leivinpaperia. Jäljennä kuvan ääriviivat pehmeällä lyijykynällä leivinpaperille ja käännä se painolevyn pintaa vasten. Siirrä kuva painolevyyn hiertämällä sitä taittoluulla tai muulla kovalla, mutta ei terävällä apuvälineellä. Huomaa, että tässä vaiheessa kuva siirtyy peilikuvana, mutta painaessa se kääntyy jälleen oikein päin.

Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää kalkkeeripaperia paperille tekemäsi luonnoksen siirtämiseen helposti painolevylle.

3) Valitse sopiva terä ja ryhdy poistamaan Softcut-levystä niitä kohtia, joihin et halua värin tarttuvan.

4) Sekoita värituubin väri tasaiseksi ja pursota linoväriä alustan reunaan. Värisekoitukset kannattaa tehdä käyttäen paletti- tai maalausveistä. Ota telaan pieni määrä väriä ja telaa, jotta väri notkistuu ja leviää telaan tasaisesti.

5) Levitä painolevylle pari kerrosta väriä edestakaisin liikkein niin, että väriä on ohut, tasainen kerros joka paikassa.

6) Kun väri on levitetty, nosta levy puhtaalle alustalle. Aseta varovasti kartonki kuvan päälle ja hierrä tasaisesti joka puolelta. Voimaa ei tarvitse käyttää.

7) Nosta paperi varovasti ja aseta kuivumaan.

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita:

–  Jos haluat painaa yksinkertaisia muotoja kuten sydämiä, voit leikata levyn valmiiksi sydämen muotoon. Se käy helpommin kuin suurien tausta-alueiden kaivertaminen.
– Ensimmäinen vedos on usein läikikäs, siksi sitä kutsutaankin koevedokseksi. Jo toinen vedos on väritykseltään usein paljon tasaisempi.
– Jos jatkat työstämistä samalla värillä, voit telata levylle suoraan uuden värikerroksen. Kun vaihdat väriä tai lopetat työskentelyn, pese levy lämpimän veden alla.
– Jos haluat muuttaa kuviota, pese ja kuivaa painolevy ja kaiverra lisää!
– Voit myös tehdä liukuvärjättyjä printtejä eli niin kutsuttuja sateenkaarivedoksia; pursota tällöin linoalustan yläreunaan kahta eri väriä. Telaa ja notkista värit yhteen suuntaan rullaten niin, että värit sekoittuvat keskeltä toisiinsa. Huomaathan, että myös painolaatta tulee telata yhdensuuntaisin vedoin, jotta liukuvärjäys säilyy.
– Jos haluat tehdä monivärisiä kuvia, jokainen väri vaatii oman painolevyn. Vedosta ensin tausta ja isommat alueet, ja vasta lopuksi päälle tulevat kerrokset, kuten ääriviivat ja yksityiskohdat.
– Harrastelija voi korvata hiertimen esimerkiksi jääkiekolla tai muulla vastaavalla, tasaisella ja reunoista hieman pyöristetyllä kappaleella, jonka pohjaan liimataan huopapala.
– Jos haluat käyttää linovärien sijaan leimasinmustetta tai mustetyynyjä, valitse painolevyksi MasterCut-levy. Sen pyyhekumia muistuttava, aavistuksen huokoinen ja nihkeä pinta soveltuu SoftCut-levyjä paremmin leimailuun.

Kaikki valikoimaamme kuuluvat, linopainantaan liittyvät tarvikkeet löydät täältä.