Ensin perustavara, sitten vasta ’’bling bling’’

Huolella valitut ja laadukkaat kuvataidetarvikkeet tukevat opettajan pedagogista työtä ja innostavat ja kannustavat kokeilemaan erilaisia tekniikoita. Tarvikkeet ovat luokassa helposti saatavilla, niitä osataan hyödyntää, eikä kaappien ja laatikoiden perälle unohdu käyttämättömiä pulloja ja purnukoita. Aina näin ei kuitenkaan ole. Mitkä siis ovat tavallisimmat hankintojen tekoon liittyvät kompastuskivet?

Ensin laadukas perustavara

”Hankintoja tehdessä tulisi aina lähteä liikkeelle perustarvikkeista, kuten kunnollisista papereista, vesiväreistä ja siveltimistä. Usein juuri perustarvikkeista on kuitenkin pulaa. Erikoistuotteita varastoissa on liikaakin,” jo 15 vuoden ajan kouluja kiertänyt edustajamme Heli Manner kuvailee.
Kuvataidetarvikkeet voidaan jakaa kahteen osaan: perustarvikkeisiin ja tekniikkakohtaisiin tarvikkeisiin. Perustarvikkeet ovat kaikille samat oppilaitokseen tai luokka-asteeseen katsomatta, ja niitä tarvitaan lähes aina tunnin aiheesta riippumatta. Perustarvikkeisiin kuuluvat seuraavat tuotteet:
– Lyijykynä HB
– Pyyhekumi
– Teroitin
– Viivain
– Sakset
– Paperiliima
– Luonnostelupaperi
– Piirustuspaperi
– Rullapaperi
– Vesiväri- tai akvarellipaperi
– Väripaperi ja -kartonki
Listaa täydennetään käyttäjäryhmän mukaan: esimerkiksi ala-asteella jokaisella oppilaalla tulee olla käytössään lisäksi puuvärit, vahaliidut ja vesivärit (ks. kuva alakoululaisen perustarvikkeista yllä).
Yläasteella tarvitaan perustarvikkeiden lisäksi monia tekniikkakohtaisia tarvikkeita. Niitä hankkiessa tuotteet kannattaa jaotella välttämättömiin ja täydentäviin tuotteisiin, ja hankkia ensin ne välttämättömimmät – esimerkiksi kunnolliset akryylivärit on hankittava ennen kuin niihin sekoitettavista lisäaineista saa kaiken irti.
Täydentäviin tuotteisiin voidaan investoida sitten, jos koulussa painotetaan tietyntyyppistä tekemistä, tai jos aiheesta järjestetään esimerkiksi valinnaisia kursseja. Näin saadaan hankittua ehyitä materiaalikokonaisuuksia ja hankitut tuotteet päätyvät varmimmin käyttöön.

Vinkkejä perustavaran ostajalle

Jaa perustarvikkeiden hankintoja eri vuosille, jotta ne eivät rasita kokonaisbudjettia liikaa. Uudista yhtenä vuonna sakset, seuraavana pehmoteroittimet ja hanki kolmantena vuonna kaikille uudet siveltimet.
Muista myös, että perustarvikkeet ovat kulutustavaraa. Niiden tulee kestää kulutusta ja käyttöä, mutta niissä ei tarvitse olla erikoisominaisuuksia. Esimerkiksi puuväri on riittävän hyvä, kun sillä on hyvä värittää; kynästä lähtee kunnolla väriä, ja väri levittyy pehmeästi. Lisäksi kynä kestää peruskäyttöä, teroittuu hyvin, eikä värilyijy ole varren sisässä irtonaisena. Tällaisen toimivan peruspuuvärin saa edulliseen hintaan, ja rahaa säästyy muihin hankintoihin.

Paperia ostaessasi suosi irtoarkkeja – varsinkin, jos paperit tulevat koko luokan käyttöön. Irtoarkit tulevat aina edullisemmiksi kuin lehtiöt. Kun ostat väripapereita tai -kartonkeja, osta perusvärit edullisina lajitelmina, ja vain erikoisvärit irtoarkkeina. Kiinnitä huomiota myös papereiden säilytykseen. Kun purat kuorman, kirjaa heti varastoon, mihin kyseistä paperia tulee käyttää. Näin et epähuomiossa käytä arvokasta tussipaperia luonnosteluun.

Apua hankintojen suunnitteluun

Hankintojen järkeistäminen voi tuntua haastavalta, mutta jo pienellä suunnittelulla pääset pitkälle. Vaihda ajatuksia materiaalihankinnoista kollegojesi kanssa – heillä on varmasti hyviä vinkkejä eteenpäin jaettavaksi – tai käänny osaavan myyjän puoleen. Autamme asiakkaitamme sekä olemassa olevien varastojen kehittämisessä että täysin uusien varastojen suunnittelussa.

Lue hankintojen suunnitteluun liittyen myös aikaisempi artikkelimme ’’Kuvataiteen keskusvarasto’’, joka paneutuu enemmän muun muassa kalusteisiin sekä ostoslistan ja inventaarion tekemiseen.