Tee se itse: Uniikit ystävänpäiväkortit

Tässä blogipostauksessa esittelemme kaksi helppoa ja hauskaa tapaa askarrella näyttävät ja persoonalliset kortit. Kaiva siis esiin alkoholimusteet ja/tai akryylivärit ja lähde rohkeasti kokeilemaan!

Nämä kortit käyvät sekä ystävänpäivään että muuten vain ystävän, perheenjäsenen tai oman rakkaan muistamiseen ihan milloin tahansa. Ohjetta on myös helppo muunnella siten, että sydämet korvaa jollakin muulla kuviolla.

Ystävänpäiväkortit alkoholimusteilla

Alkoholimusteet ovat nopeasti kuivuvia musteita, jotka mahdollistavat uudenlaisia tapoja leikitellä väreillä. Alkoholimusteilla taiteiluun jää helposti koukkuun, sillä jokainen lopputulos on aina yhtä suuri yllätys!

Lue lisää alkoholimusteista ja niiden erilaisista käyttötavoista blogipostauksesta Media Ink -alkoholimusteet.

Työvälineet

Huomaathan, että alkoholimusteet ovat aina liotinainepohjaisia, voimakkaasti tuoksuvia musteita. Niiden ”taika” perustuu alkoholin nopeaan haihtumiseen. Näin ollen tekniikka soveltuu vain aikuisille ja värejä tulee käyttää ainoastaan hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Muste on tulenarkaa!

Mikäli puhallat värejä pillillä tai hiustenkuivaajalla, pysyttele etäällä ja puhalla aina vain itsestäsi poispäin. Hengityssuojamien käyttö on suositeltavaa. Käyttöturvallisuustiedote on vapaasti ladattavissa musteiden tuotekorteilta.

Mikäli puhallat värejä pilillä tai hiustenkuivaajalla, pysyttele etäällä ja puhalla aina vain itsestäsi poispäin. Hengityssuojamien käyttö on suositeltavaa. Käyttöturvallisuustiedote on vapaasti ladattavissa musteiden tuotekorteilta.

Tiputtele Media Ink -alkoholimustetta pullon pipetin avulla Academy Series Synthetic -paperille tai muulle synteettiselle tai satiini- tai kiiltäväpintaiselle paperille.

Voit myös käyttää Media Ink -ohenninta joko ennen tai jälkeen alkoholimusteen lisäämisen. Näin saat aikaan kauniita, läpikuultavia efektejä, kun muste levittyy oman tahtonsa mukaan pehmeästi ja värit sekoittuvat keskenään. Kun tiputtelet ohenninta vuorotellen alkoholimusteiden kanssa, ilmestyy näkyviin abstrakteja, pisaramaisia muotoja.

Voit levittää yksittäisiä pisaroita esimerkiksi puhaltamalla niitä voimakkaasti pillillä. Näin saat aikaiseksi mielenkiintoisia, aaltomaisia kuvioita. Myös hiustenkuivaaja käy tähän.

Voit myös pidellä paperia pystyssä ja antaa musteen valua vapaasti pitkin paperin pintaa.Värien kerrostaminen on helppoa – kun aiempi kerros on kuivunut tarpeeksi (tämä tapahtuu nopeasti), voit halutessasi lisätä uusia värikerroksia ja luoda näin lisää yksityiskohtia ja ulottuvuuksia.Täytä mahdollisimman suuri pinta-ala paperista ja asettele se sitten kuivumaan. Kuivuttuaan värit ovat vedenkestäviä ja upean kirkkaat sävyt säilyttävät väriloistonsa.

Hahmottele seuraavaksi lyijykynällä tavalliselle kopiopaperille haluamasi muotoisia sydämiä. Ne tulevat toimimaan mallina, kun lähdet leikkaamaan sydämiä irti alkoholimustepaperista.

Leikkaa sydämet irti ääriviivoja pitkin.

Halutessasi voit toki luonnostella sydämet myös suoraan musteilla koristelemaasi paperiin ja jättää tämän askeleen välistä. Mallit kuitenkin helpottavat prosessia huomattavasti!

Piirrä sydämet alkoholimustepaperille lyijykynän avulla seuraamalla sydänmallien ääriviivoja.

Leikkaa sitten sydämet irti alkoholimustepaperista seuraamalla piirtämääsi viivaa hiukan sen sisäpuolelta siten, että lyijykynän jälki jää kuvion ulkopuolelle.

Seuraavaksi voit lähteä liimaamaan sydämiä Folia-korttilehtiön korttikartongeille esimerkiksi Pritt-liimapuikon tai Eri Keeper -yleisliiman avulla. Yhdistele haluamasi värisiä ja kokoisia sydämiä keskenään ja tee erilaisia asetelmia.

Ystävänpäiväkortit akryyliväreillä

Akryylivärit ovat erittäin monipuolisia värejä, joita voi käyttää niin taiteen tekemiseen kuin kaikenlaiseen askarteluun. Tässä ohjeessa tuunaamme akryylivärien sekä kätevien, valmiiden postikorttipohjien avulla sievät, abstraktit sydänkortit!

Työvälineet

Kuten edellisessä ohjeessa, piirrä ja leikkaa paperista irti sydämen muotoisia palasia haluamasi kokoisina. Tällä kertaa tosin suosittelemme käyttämään mielellään hieman kopiopaperia paksumpaa paperia, jotta malli pysyisi mahdollisimman hyvin paikoillaan ja reunat tukevammin vasten korttipohjaa. Käytä esimerkiksi 120g-160g vahvuista halpaa piirustuspaperia.

Ei kuitenkaan haittaa, vaikka käyttäisit kopiopaperia, sillä jos väriä pääseekin eksymään sydänmallin alle, sen voi aina helposti korjata levittämällä valkoista akryylimaalia sen päälle (näin teemme myöhemmin tässä ohjeessa).

Aseta malli postikorttipohjan päälle ja kiinnitä se paikoilleen esimerkiksi taittelemalla teippiä sen nurjalle puolelle. Levitä sitten akryyliväriä litteällä siveltimellä sydämen yli siten, että vain sydämen ulkopuolella olevat alueet täyttyvät väristä. Näin sydämen alue jää puhtaan valkoiseksi.

Kontrastin luomiseksi käytä vaaleampia ja tummempia värisävyjä ja paina sivellintä välillä enemmän ja välillä vähemmän, jolloin saat siveltimenjäljet eri tavoin esiin.

Voit myös roiskia eri sävyjä paperille siveltimen ja sormen avulla luodaksesi mielenkiintoisia tekstuureita.

Anna sitten värin kuivaa juuri sen verran, että paksuimmatkin värikerrokset ovat sopivan kuivia eivätkä sotkeudu, kun lähdet irrottamaan sydänmallia korttipohjasta. Kuivumisen nopeus riippuu värikerrosten paksuudesta, mutta yleensä tämä tapahtuu melko nopeasti, yleensä muutamassa minuutissa.

Huomaathan, että jos annat värin kuivaa liian kauan, saattaa paperin irrottaminen hankaloitua, sillä ohut paperi saattaa jäädä kiinni kuivuneeseen akryyliväriin.

Jos väriä pääsi leviämään sydänmallin alle ja haluat sydämen olevan mahdollisimman puhdas, voit levittää valkoista akryyliväriä levinneen värin päälle. Näin saat helposti siistittyä sydämen reunat. Halutessasi voit levittää väriä paksummalti koko sydämen alueelle, jolloin kauniita siveltimenvetoja jää näkyviin.

Kokeile rohkeasti erilaisia värejä ja sydämiä! Käyttämällä erilaisia siveltimiä saat myös erilaista jälkeä aikaan. Harjassiveltimellä saat aikaan mielenkiintoisia tekstuureita ja rouheita siveltimenvetoja, kun taas keinokuitusiveltimellä luot tasaisempia pintoja.

Käyttämällä metallinhohtoisia erikoisvärejä saat aikaan kauniita, hohtavia yksityiskohtia. Tässä käytämme kultaista Amsterdam-akryyliväriä, joka erottuu erityisen kauniisti hiukan tummemmalta, violetin sävyiseltä pohjalta.

Anna värin kuivua kokonaan. Jos kortit taipuivat prosessin aikana, aseta kuivuneiden korttien päälle painoksi vaikkapa kasa kirjoja ja odota seuraavaan päivään. Näin saat kortit helposti suoristettua ja ne ovat valmiita lähetettäviksi postissa tai annettavaksi suoraan ystävälle! <3