Tee se itse: Tuunattu lahjapaperi

Haluaisitteko kääriä tänä vuonna luokassa joululahjat uniikkiin lahjapaperiin, jonka oppilaat ovat itse koristelleet? Tässä ohjeessa esittelemme 3 helppoa tapaa tuunata lahjapapereita!

Ensimmäisenä muistutamme, ettei ole yhtä oikeaa tapaa koristella lahjapapereita. Käyttäkää siis rohkeasti mielikuvitustanne ja toteuttakaa luovuuttanne! Jokainen lopputulos on aina yllätyksellinen ja uniikki. Tärkeintä on, että käytätte vedenkestäviä värejä, jotka eivät tuhriinnu tai leviä käytössä.

Tämän ohjeen lahjapaperien koristelussa käytämme muun muassa Amsterdamin akryylimusteita ja akryylivärejä, Wedge-silikonikampoja ja Blade-silikonisiveltimiä, mutlarisivellintä sekä pisaranmuotoisia Boya-vahaliituja!

Paketoinnissa käytämme juuttinarua sekä Folian metallisia askartelusaksia.

Paperina käytimme ruskeaa käärepaperia, mutta voitte käyttää mitä tahansa yksiväristä lahjapaperia tai noin 60-80 gramman paksuista paperia.

Ylellisen kimalteleva lahjapaperi

Työvälineet

Työvaiheet

Leikatkaa paperista sopivan kokoinen pala saksilla tai paperileikkurilla. Tiputelkaa akryylimustetta paperille pullossa valmiina olevalla pipetillä. Voitte myös levittää väriä suoraan silikonikampaan ennen levitystä – tapa on vapaa!

Levittäkää sitten väri paperille esimerkiksi Catalyst Wedge -silikonikammalla. Väri levittyy paperille kauniin tasaisesti haluttuun muotoon. Kannusta oppilaita kokeilemaan rohkeasti ja nauttimaan luovasta prosessista!

Voitte käyttää myös vaikkapa Catalyst Blade -silikonisiveltimiä värin levittämiseen sekä erilaisten kuvioiden ja tekstuurien luomiseen.

Voitte tietysti hyödyntää myös ihan tavallisia siveltimiä halutussa koossa. Kokeilkaa rohkeasti erilaisia välineitä!

Lopuksi voitte halutessanne roiskia väriä paperille siveltimen avulla.

Antakaa värien ja papereiden kuivua mielellään seuraavaan päivään. Paketoikaa sitten lahjat käyttäen hyödyksi esimerkiksi juuttinarua. Valmista tuli!

Rosoisen talvinen lahjapaperi

Työvälineet

Leikatkaa paperista sopivan kokoinen pala saksilla tai paperileikkurilla. Levittäkää valkoista akryyliväriä leveällä siveltimellä paperille.

Saatte aikaan mielenkiintoisia tekstuureja, kun teette eri pituisia vetoja ja painatte sivellintä välillä enemmän ja välillä vähemmän. Kun painatte vain kevyesti, tulee jäljestä kauniin rosoista.

Voitte myös roiskia väriä paperille siveltimen avulla.

Halutessanne voitte lisätä mukaan esimerkiksi helmiäisenhohtoista akryyliväriä – tässä käytimme Amsterdamin Pearl White -sävyä viimeistelyyn.

Huomaa! Jos käytätte posliinipaletteja, muistakaa puhdistaa ne heti käytön pyyhkimällä ensin mahdollisimman paljon väriä paperiin ja pesemällä paletti sen jälkeen vedellä ja tarvittaessa saippualla.

Antakaa värien kuivua – ne kuivuvat nopeasti, mutta odottakaa varmuuden vuoksi seuraavaan päivään etenkin, jos olette käyttäneet niiden ohentamiseen vettä.

Paketoikaa sitten lahjat käyttäen hyödyksi esimerkiksi juuttinarua. Näin helposti syntyivät näyttävät, maalaisromanttiset lahjapaketit!

Etsikää tonttulakit Boya-vahaliiduilla!

Työvälineet

 • Ruskeaa lahjapaperia tai mitä tahansa yksiväristä lahja- tai käärepaperia tai laadukasta, n. 60-80 grammaista paperia
 • Boya-vahaliituja (me käytimme valkoista, hopeista ja pronssista Boya Metallic -liitua ruskealle lahjapaperille)

Tämä ohje sopii erityisesti pienempien lasten kanssa toteutettavaksi.

Leikkaa paperista sopivan kokoinen pala saksilla tai paperileikkurilla.

Piirtäkää vapaamuotoisesti erilaisia viivoja ja kuvioita paperille – pistäkää vaikka silmät kiinni ja antakaa käden viedä! Tässä me aloitimme valkoisella ja jatkoimme hopean värisellä Boya-liidulla.

Etsikää sitten kuvioiden joukosta tonttulakin muotoisia kuvioita ja värittäkää ne toisen värisellä liidulla. Me käytämme tässä pronssin sävyistä Boya-liitua.

Boyalla koristellut lahjapaperit ovat heti valmiita paketoitavaksi. Helppoa ja hauskaa!

Lopputulokset

Jokainen valmis paketti on täysin uniikki ja tekijänsä näköinen!

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita:

 • Käyttäkää rohkeasti mielikuvitustanne tarvikkeiden kanssa!
 • Jos valitsemassanne paperissa on kiiltävämpi ja matampi puoli, koristelkaa mieluiten matalle puolelle, sillä värit saattavat pysyä huonommin kiiltävämmällä pinnalla.
 • Halutessanne voitte piirtää erilaisia pienempiä yksityiskohtia, kuten lumihiutaleita tai tähtiä, vedenkestävien tussien avulla. Alla näkyvien kuvien paketeissa on käytetty valkoista Posca-maalikynää koossa 1M Extra Fine. Kyseisen tussin löydät muun muassa 1M Mono-lajitelmasta, josta löytyvät myös musta, kultainen ja hopeinen maalitussi.
 • Yksityiskohtia voitte piirtää myös vaikkapa Sakuran Gelly Roll -geelikynän avulla. Alla käytössä valkoinen Gelly Roll -geelikynä vahvuutena 08.
 • Voitte hyödyntää värien levittämisessä erilaisia teloja, sieniä ja tuputtimia. Alla käytetty muun muassa 55 mm vaahtomuovitelaa sekä vaahtomuovisia töpötyssiveltimiä.
 • Kokeile myös erilaisia sabluunoita ja leimasimia papereiden kuvioinnissa. Voitte esimerkiksi kaivertaa omat, uniikit leimasimet Carve a Stamp Kit -aloituspakkauksen avulla.
 • Juuttinarun sijaan voitte käyttää lahjojen koristeluun myös esimerkiksi satiininauhaa, pitsinauhaa tai Washi-teippiä.
 • Jos haluatte lisätä lahjapaketteihin ripauksen luksusta, käärikää lahja silkkipaperiin ennen paketointia.
 • Halutessanne voitte viimeistellä paketit, pakettikortit tai joulukortit Folian Sinettivahoilla.
 • Älkää käyttäkö lahjapapereiden tuunauksessa sellaisia värejä, jotka eivät ole vedenkestäviä – tällaisia ovat muun muassa vesivärit ja guassivärit.
 • Olkaa myös varovaisia sellaisten värien kanssa, jotka ovat erittäin juoksevia tai vaativat vettä ohentamiseen – valitsemanne paperin on tällöin kestettävä kastumista ilman, että se lähtisi vahvasti aaltoilemaan. Emme kuitenkaan suosittele käyttämään kovin paksua paperia, koska silloin paketointi voi olla hankalaa.
 • Testatkaa valitsemianne värejä paperiin ensin, jotta näette, miten ne käyttäytyvät. Samalla tulette myös varmistaneeksi paperin yhteensopivuuden värien kanssa.

Inspiroivia askarteluhetkiä ja rauhaisaa joulun odotusta!

Katso kaikki jouluaskarteluaiheiset blogipostauksemme täällä.