Askarruttavaa – sakset

Askarruttavaa-palstaa on julkaistu sanomalehdessämme vuodesta 2010 lähtien. Palstalla on käsitelty kuvataiteeseen liittyviä, usein kysyttyjä kysymyksiä. Blogimme myötä voimme käsitellä askarruttavia asioita yhä useammin ja pureutua yhteen aihealueeseen kerrallaan. Voit lähettää oman kysymyksesi meille osoitteeseen info@mannertaidetarvikkeet.fi.

Muista saksia valitessasi neljän K:n sääntö; koko, kärki, kätisyys ja käyttö.

Koko
Huomioi saksia valitessasi käyttäjän ikä ja tämän motoriset taidot sekä käden koko. Liian suuria saksia on vaikea hallita. Kiinnitä huomiota myös saksien keveyteen – painavien saksien käyttö muuttuu nopeasti raskaaksi, jos edessä on isompi leikkausurakka. Lasten saksien pituus on tavallisesti n. 13 cm ja aikuisten 21 cm.

Kärki
Pieniä saksia valmistetaan sekä terävä- että pyöreäkärkisinä. Lapsille suositellaan pyöreäkärkisiä saksia, kun taas teräväkärkiset pienet sakset ovat monen aikuisen askartelijan mieleen, sillä niillä on helppo leikata haastaviakin muotoja vaikkapa kartongista

Kätisyys
Kun ostat saksia luokkaan, muista, että oikea- ja vasenkätisille on omat saksensa. Jotkut saksimallit sopivat molemmille – tällaisia ovat esimerkiksi Titanium Super sakset 13 cm sekä Titanium Ultrasmooth sakset 18 cm.

Käyttö
Tavallisesti luokkaan tarvitaan useampi pari saksia eri käyttötarkoituksiin; opettajalle ja oppilaille omansa, ja lisäksi muutamat vaativampaan käyttöön tarkoitetut sakset. Mieti saksien käyttötarkoitusta etukäteen, ja merkkaa esimerkiksi  paksujen materiaalien tai kankaiden leikkaamiseen tarkoitetut sakset. Näin sakset eivät tylsy turhaan ja säilyvät käyttökelpoisina pidempään.

Vältä leikkaamasta liian kovaa tai paksua materiaalia, jos saksien soveltuvuudesta tähän ei ole erikseen mainittu. Fiskars Amplify yleissaksilla leikkaat jopa konepahvia. Lisää voimaa leikkaamiseen tuo myös Softouch-saksien jousimekanismi.

Miten saksia huolletaan?

Siisti terät heti käytön jälkeen: puhdista kaikki lika (kuten liimatahrat), pese ja kuivaa. Näin saksien leikkuuteho säilyy.

Saksien nivelet kaipaavat silloin tällöin öljyä, etenkin, jos saksia joudutaan pesemään toistuvasti. Pyyhi ylimääräinen öljy pois.

Teroita terät säännöllisesti esimerkiksi Fiskarsin Clip-Sharp-saksienteroittimella tai saman valmistajan kätevällä ja helposti mukana kulkevalla SewSharp-pikakunnostajalla, joka sopii sekä vasen- että oikeakätisille saksille. Testaa teroituksen tarve esimerkiksi leikkaamalla kangasta – jos leikkausjälki on rosoinen, sakset vaativat teroitusta. Jos leikkausjälki on tarkka, teroitusta ei tarvita.

Vinkki! Voit teroittaa harkko- ja kuviosakset kotikonstein. Taittele muutama kerros foliota päällekkäin ja leikkaa foliota niin, että käytät leikkaamiseen koko terää. Näin terä teroittuu koko pituudeltaan.

Miten saksia tulee säilyttää?

Säilytä saksia omassa lokerikossa tai telineessä turvallisesti niin, että terät ovat suojassa ja kahvat esillä. Valikoimistamme löytyy kaksi tarkoitukseen sopivaa, puista saksitelinettä: kiinteä ja pyörivä.

Vältä pudottamasta saksia lattialle, sillä iskut voivat saada terät kääntymään pois paikoiltaan. Jos näin pääsee kuitenkin käymään, nivelen ruuvin kiristämisestä tai löysentämisestä voi olla apua.

Kaikki valikoimaamme kuuluvat sakset, saksienteroittimen ja telineet löydät helposti täältä.