Helppo sydänpunos syntyy hetkessä

Yksinkertainen sydänpunos on helppo ja nopea valmistaa. Hyödynnä kierrätysmateriaaleja, laatikon pohjalle jääneitä jämäsoiroja tai kuvioi varta vasten omat paperit vaikkapa gelli-painannalla.

Tarvittavat työvälineet

paperia tai kartonkia
nitoja
viivoitin, lyijykynä, leikkuualusta ja askarteluveitsi tai vaihtoehtoisesti paperileikkuri

1) Leikkaa paperista 2-3 cm leveitä suikaleita. Suikaleiden pituus määrittää, kuinka suuria sydämistä tulee. Suikaleiden pituus voi vaihdella 10-20 cm. Tässä ohjeessa käytimme 14 cm pitkiä suikaleita.

Paperileikkurilla suikaleet valmistuvat hetkessä, mutta jollet omista leikkuria, voit käyttää askarteluveistä, viivoitinta ja alustaa tai vaihtoehtoisesti toki myös leikata suikaleet saksilla.

2) Taita suikaleet kahtia. Ota yksi suikale ja nido se kiinni alhaalta noin puolen sentin päästä reunasta.

3) Taivuta suikaleiden päät alas, jolloin muodostuu sydän. Ota toinen suikale, taita se kahtia ja lisää se sydämen pohjaan, jolloin juuri muodostuneen sydämen molemmilla puolilla on suikaleet. Nido kaikki neljä päällekkäin olevaa kerrosta yhteen taas noin puolen sentin päästä reunasta.

4) Taivuta nyt ylöspäin osoittamaan jääneet suikaleet alas, jolloin muodostuu uusi sydän. Toista kunnes olet saanut haluamasi mittaisen sydänpunoksen tehtyä. Nido viimeinen sydän yhteen ilman, että lisäät enää uutta suikaletta, jolloin ketjusi päättyy kauniisti sydämeen.

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita

– Nitomisen sijaan punoksen kokoaminen voidaan tehdä myös liimaamalla. Tällöin avuksi kannattaa ottaa pyykkipoikia, joiden avulla ketju pysyy kasassa, kunnes liima kuivuu.
– Jos haluat tehdä suurempia sydämiä; valitse materiaaliksi kartonkia ja leikkaa suikaleista hieman leveämpiä, jolloin ne pitävät muotonsa, eivätkä veny ketjun painosta.
– Jos haluat tehdä sydänpunosta pöytäkoristeeksi; valitse materiaaliksi kartongin sijaan paperia, josta leikataan ohuempia soiroja ja kokoa punos liimaamalla.
– Voit hyödyntää ketjua tehdessä myös kierrätysmateriaaleja, kuten vaikkapa vanhoja nuotteja tai kirjoja, sarjakuvia, aikakauslehtiä… Sään kestävistä materiaaleista, kuten kuultopaperista voit taitella koristeita myös ulos.
– Kun olet ymmärtänyt yksinkertaisen sydänpunoksen idean, voit lähteä jalostamaan sitä. Voit tehdä vaikkapa kaksi sydäntä sisäkkäin yhden sijaan. Tällöin tarvitset kahden mittaisia suikaleita, joista pidemmät nidotaan lähemmäs jo olemassa olevaa sydäntä ja lyhyemmät päällimmäisiksi.

Kokeile rohkeasti erilaisia ideoita ja materiaaleja!

Lisää yksinkertaisia ja sydämellisiä askarteluideoita löydät Pinterest-sivuiltamme taulusta ”Muista ystävää!”. Voit tarkastella ideoitamme, vaikka sinulle ei olisikaan omaa Pinterest-tiliä.