Chalky kalkkimaalit ja tuunaus

Etsitkö peittäviä, pastellisia värejä, jotka tarttuvat pinnalle kuin pinnalle? Chalky kalkkimaalien avulla uudesta tulee vanha, ja vanhasta uusi. Halusitpa siis luoda vintage-tyylisiä esineitä tai antaa uutta ryhtiä jo parhaat päivät nähneelle huonekalulle, valitse Chalky!

Chalky kalkkimaalit ovat helppokäyttöisiä ja soveltuvat käytettäväksi moniin materiaaleihin, kuten mm. puuhun, paperiin, pahviin, laattoihin, keramiikkaan, itsekovettuvaan saveen, styroxiin, kiveen, betoniin, lasiin, metalliin, muoviin… Niiden käyttömahdollisuuksia voit kuitenkin kasvattaa entisestään yhdistämällä mukaan muita tuotteita, joita käymme läpi tässä postauksessa.

Värit, ominaisuudet ja työvälineet

KREULin kalkkimaalisarjan värit on luotu niin, että ne istuvat skandinaaviseen sisustustyyliin. Värit sointuvat pehmeästi yhteen ja luovat miellyttävän tunnelman. Valikoimastamme löydät 4 x 150 ml lajitelman, johon kuuluu puhtaanvalkoinen 23 Snow White, hennon vaaleanpunainen 13 Mademoiselle Rosé, ylvään sininen 17 Sir Petrol sekä herkullinen beige 20 Nouble Nougat. Lisäksi valittavissa ovat isommissa, 500ml pulloissa kaksi väriä väreittäin; luonnonvalkoinen 11 White Cotton sekä jykevän harmaa 22 Volcanic Gray.

Vesipohjaiset värit kuivuvat nopeasti muodostaen kauniin mattapinnan. Kuivumisen jälkeen värit ovat valon-, veden- ja säänkestävät.

Chalky kalkkimaalit ovat koostumukseltaan paksuja ja kermaisia, minkä ansiosta niiden käsittely on helppoa. Värit eivät tipu tai tahraa otettaessa. Ne voidaan levittää niin perinteisillä mutlarisiveltimillä kuin synteettisillä Synthetic Bristle harjassiveltimillä, vaahtomuovisiveltimillä tai vaahtomuovisilla töpötyssiveltimillä. Värit soveltuvat käytettäväksi myös sapluunoiden kanssa. Suurien, tasaisten pintojen käsittelyssä kannattaa työvälineeksi valita vaahtomuovitela.

Värin kuin värin käyttöikää voit pidentää annostelemalla värit ja lisäaineet aina erillisille paletille, kuten helppokäyttöiselle repäisypaletille. Kun väriä tai ainetta otetaan suoraan purkista, kulkeutuu siveltimen mukana värin joukkoon aina epäpuhtauksia, joiden vuoksi väri, lisäaine tai liimakin voi jopa homehtua.

Kalkkimaalien käyttö työvaiheittain

1) Kerää kaikki tarvikkeet esille ja suojaa työskentelyalue tarpeen mukaan.

2) Käsiteltävän pinnan tulee olla puhdas ja rasvaton, mutta erillinen esikäsittely ei ole välttämätön. Etenkin jo aiemmin käytössä olleista esineistä tulee kuitenkin puhdistaa sormenjäljet ja muut mahdolliset rasvatahrat esim. Neo amisept -desinfiointiaineella tai rautakaupoista saatavilla maalipesuaineilla. Puisen pinnan tarttuvuutta voidaan parantaa kevyesti hioen hienolla hiomapaperilla.

3) Sekoita värit huolellisesti. Kun otat käyttöön uuden värin, tai jollet ole käyttänyt väriä pitkään aikaan, on normaalia, että värissä käytetyt pigmentit ja sidosaine erkanevat toisistaan. Näin ollen on hyvin tärkeää sekoittaa värit huolellisesti pohjaa myöten maalausveitsen, ison jäätelötikun tai vaikka kertakäyttölusikan avulla.

4) Levitä ensimmäinen maalikerros ja anna sen kuivua kunnolla. Materiaalista ja ilmankosteudesta riippuen tämä vie puolesta tunnista tuntiin. Kun väri on kuivunut, levitä toinen kerros.

Maalaa aina muodon mukaisesti. Tasainen pinta on helpoin saavuttaa kevyin ja pitkin vedoin alhaalta ylöspäin. Käsiteltävästä materiaalista ja pohjatöistä riippuen ensimmäinen kerros ei aina peitä kauttaaltaan, mutta tästä ei tarvitse huolestua. Älä siis palaa sutimaan vielä kuivuvaa pintaa. Vaikka maalipinta ei olisi täysin tasainen, maalikerros toimii joka tapauksessa ikään kuin pohjusteena ja toinen kerros peittää pinnan ensimmäistä paremmin.

Joskus vaaditaan vielä kolmas kerros, jotta lopputulos olisi kauniin tasainen ja kauttaaltaan peittävä myös kolmiulotteisissa kohdissa.

5) Puhdista työvälineet heti käytön jälkeen. Pyyhi ensin kaikki irtoava maali talouspaperiin ja hävitä paperit sekajätteenä. Lopuksi pese työvälineet saippualla ja lämpimällä vedellä. Sulje purkit huolellisesti. Älä päästä värejä jäätymään.

Haastavat pinnat ja kovaan käyttöön tulevat esineet

Ei-huokoisten tai jo kertaalleen maalattujen pintojen tarttuvuutta voidaan parantaa pohjustusaineen avulla. Bonding Primer on vesipohjainen tartuntapohjuste, jolla voidaan parantaa käsiteltävän pinnan tarttuvuutta. Se on saatavilla kahdessa eri pakkauskoossa; pienemmässä 230ml sekä isommassa 500ml purkissa.

Vesipohjainen pohjustusaine muodostaa kestävän sidoksen maalattavan pinnan sekä sen päälle maalattavan maalikerroksen välille. Näin ollen siitä on hyötä myös kovaan käyttöön tulevia esineitä, kuten huonekaluja, tuunatessa.

Näin se käy:

Käsiteltävän pinnan tulee olla puhdas, rasvaton ja pölytön. Poista mahdolliset rasvajäämät ohentimen tai tärpätin avulla. Paras lopputulos saavutetaan, kun käsiteltävä pinta pohjustetaan kahteen kertaan.

Levitä yhdensuuntaisin vedoin ohut kerros tartuntapohjustetta siveltimen tai vaahtomuovitelan avulla. Anna kuivahtaa. Levitä toinen kerros ristivedoin ja anna kuivua 24 tuntia. Kuivumista voidaan myös nopeuttaa hiustenkuivaajalla.

Bonding Primer -tartuntapohjuste on testattu myös akkreditoidussa testauslaboratoriossa ja sen on todettu merkittävästi parantavan maalattavan pinnan kestoa rasituksessa.

Valmistajan videolta näet mm. miten Bonding Primer estää maalin lohkeilua rasitustestissä:

Kolmiulotteiset yksityiskohdat

Kun haluat töihisi kohollaan olevia yksityiskohtia, käytä Kreulin Structure designer -tekstuuripastaa. Kätevän pipettikärjen ansioista voit piirtää, kirjoittaa ja tehdä myös tarkkoja, yksityiskohtaisia kuvioita. Tekstuuripastalla voit Chalky kalkkimaalien tapaan käsitellä kaikenlaisia materiaaleja: paperia, pahvia, puuta, pellavaa, nahkaa, lasia, muovia, keramiikkaa, metallia, kiveä…

ei valu, joten voidaan käyttää myös kaareville sekä pystysuorille pinnoille. Pitää hyvin muotonsa ja soveltuu käytettäväksi sapluunoiden kanssa.

Näin se käy:

Kun otat tuubin käyttöön, poista korkki ja leikkaa pieni pala tuubin kärjestä irti, tai tee neulalla reikä tuubin päähän. Jos liima ei tule ulos nokan kärjestä, suurenna tuubiin tekemääsi reikää.

Pursota tekstuuripastaa puhtaalle ja kuivalle pinnalle.

Voit myös poistaa tuubin nokan, pursottaa pastaa alustalle ja levittää sitä maalausveitsellä esimerkiksi sabluunan yli luoden upeita kohokuvioita.

Anna kuivua. Pursottaessa Structure designer -tekstuuripasta on kiiltävää, mutta kuivuttuaan se muuttuu mattapintaiseksi. Tämän jälkeen pinta voidaan maalata kalkkimaalien tai akryylivärien avulla.

Valmistajan videolta näet, kuinka tekstuuripastan ja kalkkimaalien avulla muovinkeräykseen matkalla olleista muovipurkeista tuunataan pienet maljakot:

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita

  • Useimmissa projekteissa kaksi maalikerrosta riittää, mutta jos maalaat tummaa pintaa vaaleaksi tai valkoiseksi, voidaan tarvita kolmas kerros, vaikka tarttumapinta olisi hyvä.
  • Mikäli toisenkin maalikerroksen jälkeen maali pilkottaa paikoitellen, voi kyseinen alue olla sittenkin yhä rasvainen tai likainen, jolloin kyseinen kohdan käsittely kannattaa aloittaa paremmilla pohjatöillä.
  • Mikäli haluat pinnasta vanhan näköisen, voit hioa pintaan kulumia ja paljastaa näin osan pohjaväristä. Vaihtoehtoisesti voit myös korostaa kulmia ja kohoumia toisella Chalky-värillä. Tämä käy helpoiten kuivan, karkeakarvaisen harjassiveltimen avulla. Ota pieni määrä korostusväriä paletille tai muulle alustalle ja siitä vain aavistus väriä kuivan siveltimen kärkeen, jolla sivelet hentoja korostuksia haluttuihin paikkoihin. Tämä voi vaatia hieman harjoittelua, mutta onneksi epäonnistuneet kokeilut on helppo peittää uudella maalikerroksella.
  • Muista puisia kappaleita maalatessasi aina kuljettaa sivellintä puunsyiden mukaisesti.
  • Huomaathan, että säänkestolla ei kuitenkaan tarkoiteta aina kaikkia Suomen sääolosuhteita. Näin ollen suosittelemmekin tuomaan kalkkimaalein tuunatut puutarhakalusteet ja muut ulos tehdyt esineet suojaan talven ajaksi.
  • Chalky kalkkimaali soveltuu käytettäväksi myös lastenhuoneen pinnoille (saliva-proof).
  • Mikäli käsittelet ruostuneita pintoja, vaaditaan pohjustus. Tällöin ruoste tulee ensin hioa pois ja tämän jälkeen pinnalle levitetään Bonding Primer. Optimaalisen kestävyyden varmistamiseksi myös laminoidut sekä aiemmin lakatut pinnat kannattaa kevyesti karhentaa hiomapaperilla.
  • Structure designer -tekstuuripasta soveltuu käytettäväksi kotiuunissa kiinnitettävien lasi- ja posliinivärien kanssa. Lämmönkestonsa ansiosta sen avulla voidaan tuunata myös muun muassa tuikkukippoja ja lasinalusia.
  • Kalkkimaalien avulla voit tuunata lähestulkoon mitä vain materiaaleja, jopa juuttikasseja! Muistathan kuitenkin, että tämän kaltaisia huokoisia materiaaleja työstäessä ujuta PC-levy, konepahvi tai jokin muu suoja kankaiden väliin, jolloin väri ei työskennellessä imeydy molempiin kankaisiin.
  • Kokeile erilaisten materiaalien tuunaamista rohkeasti! Tuunaamalla ja kierrättämällä voit pidentää esineiden käyttöikää, oli sitten kyseessä kotisi ilmeen raikastus, kierrätykseen muuten matkalla ollut kartonkipakkaus tai vaikka joulukoristeet, joiden värimaailmaan olet kyllästynyt.

Katso myös muut tuunausvinkkimme täältä!