Poscalla kuorrutetut piparit PLUS savesta

SIO-2® Plus on itsekovettuvaa luonnonsavea, josta voidaan muovata erilaisia veistoksia sekä koriste- ja käyttöesineitä. Toisin kun monet muut itsekovettuvat massat, Plus koostuu mineraaleista ja luonnonsavesta, joiden ansiosta se soveltuu käsin rakentamiseen, muotoiluun ja jopa dreijaukseen! 

Tässä ohjeessa muotoilemme Plus savesta perinteikkäitä pipareita, jotka sokerikuorrutamme Posca-maalikynillä. Varo vain – ne näyttävät syötävän herkullisilta! Voit esimerkiksi ripustaa ne joulukuuseen, tehdä kauniita koristeketjuja tai käyttää pakettikorttina.  

Työvälineet:

Työvaiheet:

Saven työstö

1) Kauli savi tasaiseksi levyksi. Mikäli käytössäsi ei ole säädettävää kaulinta, saat levystä helpoiten tasapaksun asettamalla reunoille tuet, esim. Jumbo jäätelötikut.

2) Leikkaa kuviot irti metallimuottien avulla. Tämä kannattaa tehdä aivan samalla tapaa kuin leipoisit pipareita. Paina muotilla kuvio irti savesta ja toista.

Kun koko kaulittu massa on käytetty, kerää reunat kasaan, pyörittele ne palloksi ja sulje tiiviisti takaisin pakkaukseen seuraavaa käyttökertaa varten.

Halutessasi voit painaa pienemmällä muotilla reiän isomman kuvion keskelle. Esimerkiksi pienellä sydänmuotilla teet kauniin aukon suurempaan sydämeen.

3) Tee reiät ripustusta varten esimerkiksi keraamikon neulalla tai tavallisella coctail-tikulla. Huomaathan, että savi kutistuu hieman kuivuessaan. Mikäli kokoat koristeketjuja, joissa muodot ovat peräkkäin, muista tehdä reiät sekä kuvion ylä- että alaosaan.

4) Silottele muotojen reunat vedellä kostutetulla sormenpäällä.

Kuivatus

5) Jätä piparit kuivumaan. Pienet ja ohuet muodot kuivuvat noin vuorokauden. Jos savi tuntuu kylmältä, kuivuminen on yhä kesken.

Aina levytekniikkatöitä tehdessä saven jännite saattaa lähteä nostamaan levyn reunoja kuivumisen aikana. Halutessasi voit kuivattaa muotoja aluksi kevyen painon alla. Aseta esim. pc-levy muotojen päälle ja tämän päälle vaikkapa kirja, joka kevyesti painaa muotoja alaspäin. Näin savi asettuu ja loppukuivatus voidaan tehdä ilman painoa.

Koristelu ja kokoaminen

6) Kun savi on kuivunut, päästään tekemään kuvioinnit valkoisilla Posca (tai Graduate Mark All) maalitusseilla. Huokoisen saven pinnalle väri kuivuu nopeasti, mutta jos haluat työstää useita kerroksia tai korjailla aiempia, annathan värin kuivahtaa ennen päälle piirtämistä.

Huomaathan, että nämä piparit voit halutessasi koristella molemmilta puolilta!

7) Pujota ripustusta varten esimerkiksi satiininauha tai juuttinaru reikien läpi. Jos reiät osoittautuvat liian pieniksi, voit suurentaa niitä helposti lisäämällä tipan vettä reikien kohdalle ja kaivertamalla niitä sitten askarteluveitsen terällä suuremmiksi.

Vinkkejä, sovelluksia, ideoita:

 • Mikäli käytät leivontakäytössä olevia piparimuotteja, pese ne huolellisesti ennen ja jälkeen PLUS saven käytön.
 • Avattu Plus savi pakkaus tulee pakata huolellisesti muoviin. Mikäli savi kuivahtaa, sitä voidaan elvyttää käärimällä se kosteaan kankaaseen.
 • Halutessasi voit tehdä savesta myös sieviä helmiä esimerkiksi piparinauhojen koristukseksi. Pyörittele savesta pallo, työnnä coctail-tikku sen läpi, muotoile valmiiksi ja irrota tikku varovasti.
 • Kappaleet kovettuvat huoneilmassa 1–4 vuorokautta riippuen niiden koosta. Voit nopeuttaa kuivumista ja vahvistaa saven lujuutta kovettamalla muotoja kotiuunissa 100-110ºC lämpötilassa.
 • Kun savi on kuivunut, voidaan reunat tai muut epätasaisuudet silotella vielä tarvittaessa kostean vaahtomuovipalan avulla. Annathan saven kuivahtaa vielä käsittelyn jälkeen ennen piparien kuviointia.
 • Ohjeessa käytettyjen 1M Extra Fine ja 3M Fine Posca-maalikynien lisäksi valikoimaamme kuuluu myös kaikki sarjan valkoiset sisältävä maalikynälajitelma. Valkoisen Poscan löydät eri kokoisina tietysti myös muita värejä sisältävistä lajitelmista. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös Graduate Mark All -maalikyniä. Löydät kaikki valikoimamme maalikynät täältä.
 • Maalitussin käytön sijaan muodot voidaan koristalla maalaten millä tahansa väreillä tai voit käyttää piirtämiseen värikyniä, vahaliituja tai muita tusseja.
 • Suojaa halutessasi koristeltu pipari viimeistelyvernissalla tai suojalakalla. Valitse Matte Varnish vernissa, jos haluat pipareille mattapinnan tai Glossy Varnish vernissa, jos haluat niille kiiltävän viimeistelyn. Huomaa, että käsittely myös voimistaa niin saven kuin kuviointienkin värejä.
 • Jos haluat pipareihisi kullan kimallusta, se käy helposti Decor Foils koristefolioiden avulla. Ohjeet tähän löydät aiemmasta postauksestamme Kullanhohtoisia koruja Plus savesta.
 • Koristele pipareiden avulla esimerkiksi joulukuusi tai ovikranssi. Näyttäviä kokonaisuuksia saat aikaan ketjuttamalla pipareita pitkiksi nauhoiksi tai rakentamalla niistä vaikkapa jouluhimmelin kaltaisen mobilen. Hyödynnä pipareita sellaisenaan pakettikorttina tai kiinnitä osaksi joulukorttia, jolloin kortin saaja voi ripustaa sen koristamaan omaa kotiaan.
 • PLUS savesta voit askarrella myös piparkakkutalon käyttäen Haitaritalo Plus savesta -blogipostauksemme ohjeita. Voit myös koota unelmiesi piparkakkutalon hyödyntämällä Plus itsekovettuva savi ja kolme perustekniikkaa -blogipostauksemme levytekniikkaohjeita.

Mikäli kaipaat työstettäväksi poltettavaa luonnonsavea, kaikki valikoimaamme kuuluvat savet löydät tästä.

Katso myös muut jouluaskarteluideamme täältä!

Muotoilun ja jouluaskartelun iloa!